Νέο Ανθούριο 50 εκατοστων Σε Γλάστρα Zoom

Ανθούριο 50 εκατοστων Σε Γλάστρα

€12.00

ΚΩΔ 726

Νέο

Available Option

Το Ανθούριο προέρχεται από τη Χαβάη και ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών (αροειδή) με το σπαθίφυλλο, τη ντιεφενμπάχια, το φυλλόδεντρο και το αγλαόνημα. Εξάλλου η ομοιότητα στο φύλλωμα είναι εμφανής. Όπως και τα άλλα μέλη της οικογένειας, το ανθούριο είναι δηλητηριώδες αν καταναλωθεί, γι' αυτό κρατήστε τις γλάστρες σας μακριά από παιδιά ή ζώα.

Τα λουλούδια του έχουν σχήμα καρδιάς, συνήθως κόκκινου χρώματος και πιο σπάνια ροζ, λευκά, πράσινα, πορτοκαλί ή ακόμα και δίχρωμα. Έχουν εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια. Το ανθούριο έχει πλουσιότατη ανθοφορία καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και τα λουλούδια σε ορισμένες ποικιλίες έχουν ένα πολύ διακριτικό και ελαφρύ άρωμα. Το ανθούριο είναι αποκλειστικά φυτό εσωτερικού χώρου. Αν οι συνθήκες είναι καλές, το ανθούριο ανθοφορεί όλο το χρόνο και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Συνήθως η ανθοφορία είναι πλουσιότερη την άνοιξη και το καλοκαίρι, κυρίως όμως γιατί αυτές τις εποχές το φυτό δέχεται λαμπερό φως για περισσότερες ώρες απ' ότι το χειμώνα.

Γενικά, η μέση θερμοκρασία των σπιτιών μας είναι κατάλληλη για το ανθούριο, θα πρέπει όμως να αποφύγετε να το τοποθετήσετε σε σημεία που υπάρχουν μεγάλες μεταβολές θερμοκρασίας ή ρεύματα κρύου αέρα, όπως π.χ. κοντά σε μπαλκονόπορτες, καλοριφέρ ή συσκευές όπως η τηλεόραση που παράγουν θερμότητα. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να "κάψουν" το φύλλωμα, να ξεθωριάσουν το χρώμα των λουλουδιών και να περιορίσουν τη διάρκειά τους. Αντίθετα, οι χαμηλές θερμοκρασίες θα καθυστερήσουν την ανάπτυξη του φυτού και τα χαμηλά φύλλα θα κιτρινίσουν. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δεν αντέχει ούτε για λίγες ημέρες.

Επίσης ψεκάζετε συχνά με νερό για να του δώσετε υγρασία και καθαρίζετε τόσο τα φύλλα όσο και τα λουλούδια του με υγρό σφουγγάρι για να το διατηρείτε καθαρό και να απομακρύνετε τυχόν έντομα που έχουν εγκατασταθεί στο φυτό. Χρησιμοποιείστε έναν υγραντήρα ή ένα δίσκο με υγρό χαλίκι για να εξασφαλίσετε την απαραίτητη υγρασία.

Τα ανθούρια μπορούν να καλλιεργηθούν, σε εσωτερικό πάντα χώρο, τόσο σε μεμονωμένες γλάστρες όσο και σε ζαρντινιέρες σε ομάδες. Αλλάζετε γλάστρα μόνο όταν οι ρίζες του φυτού καταλάβουν όλο το χώρο της, χρησιμοποιώντας μόνο ένα νούμερο μεγαλύτερη γλάστρα και φροντίστε να πιέσετε καλά το χώμα ώστε το φυτό να στηρίζεται καλά. Σε αυτή την περίπτωση, μην τρομάξετε αν δείτε κάποια φύλλα να κιτρινίζουν και να πέφτουν γιατί το φυτό απλώς προσαρμόζεται στις καινούργιες συνθήκες και θα ανακάμψει γρήγορα. Καθώς το φυτό μεγαλώνει, το φύλλωμα και τα λουλούδια του βαραίνουν και απαιτούν γερό ριζικό σύστημα. Σε κάθε αλλαγή γλάστρας καλό θα ήταν να προσθέτετε και λίγο χαλίκι, τόσο για τη σωστή αποστράγγιση αλλά και γιατί το χαλίκι βοηθά τις ρίζες να "πιάσουν" καλά στο χώμα και να αντέχουν το βάρος του φυτού. Το χώμα τους θα πρέπει να είναι ελαφρύ και πλούσιο σε τύρφη, να περιέχει περλίτη και οπωσδήποτε να έχει καλή αποστράγγιση.

Ποτίζετε μόνο όταν το χώμα στην επιφάνεια της γλάστρας είναι στεγνό με πολύ νερό και αδειάστε ότι περισσέψει στο πιατάκι της γλάστρας (έτσι θα αποφύγετε και τα ενοχλητικά μικροσκοπικά μυγάκια που ζουν στο υγρό χώμα). Ο καλύτερος τρόπος για να ποτίσετε το ανθούριο είναι να βάλετε τη γλάστρα μέσα σε ένα κουβά ή μία λεκάνη με νερό και να το αφήσετε να τραβήξει από τις τρύπες στον πάτο της γλάστρας όσο νερό χρειάζεται. Θα το βγάλετε όταν δείτε ότι οι μπουρμπουλήθρες σταμάτησαν και θα το αφήσετε κάπου μέχρι να στραγγίξει το επιπλέον νερό. Αν και το ανθούριο αντέχει αρκετά στην ξηρασία μην το αφήνετε να διψάσει πολύ γιατί θα καθυστερήσει σημαντικά η ανάπτυξή του. Αντίθετα αν το ποτίζετε πιο συχνά απ' ότι πρέπει θα κιτρινίσουν τα φύλλα του και θα σαπίσουν οι ρίζες του. Πάντα να κόβετε τα φύλλα που κιτρινίζουν ή ξεραίνονται καθώς και τα λουλούδια όταν ξεραθούν για να ενισχύσετε την παραγωγή νέων λουλουδιών.

Κατά κανόνα, το ανθούριο (όπως και όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου) θέλουν να βρίσκονται στο σημείο που παίρνουν το περισσότερο φως, πάντα όμως φιλτραρισμένο και όχι απευθείας ηλιακό φως. Τα ανθούρια μπορούν να επιζήσουν σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού όμως όσο λιγότερο το φως που δέχονται τόσο πιο αργή θα είναι η ανάπτυξή τους και τόσο πιο φτωχή η ανθοφορία τους.

Η λίπανση δεν είναι απαραίτητη στο ανθούριο, αν όμως αποφασίσετε ότι το φυτό σας χρειάζεται κάποια βοήθεια, χρησιμοποιείστε λίπασμα αργής απορρόφησης.

Το ανθούριο είναι γενικά ανθεκτικό σε ασθένειες όμως μπορεί να δεχθεί την επίθεση των απρόσκλητων αλλά συχνών επισκεπτών όπως η μελίγκρα, τα κοκκοειδή και οι θρίπες που αποτελούν και το πιο σοβαρό πρόβλημα για τα ανθούρια. Παρόλα τα έντομα και τις ασθένειες γενικότερα, να έχετε στο νου σας ότι ο συχνότερος λόγος που καταστρέφονται τα ανθούρια αλλά και τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου στα σπίτια μας είναι το σάπισμα των ριζών από το υπερβολικό πότισμα.

Γράψτε μια κριτική

Ανθούριο 50 εκατοστων Σε Γλάστρα

Ανθούριο 50 εκατοστων Σε Γλάστρα

Γράψτε μια κριτική